Kókai Művelődési Ház - Berki Krisztián Sportcsarnok
Címlap Helytörténeti kiállítóhely
Nyomtatás E-mail

Pályázatok

Az elnyert pályázatokról, támogatásokról a Megvalósult pályázatok menüpontban tájékozódhat.

 

 

A Kókai Helytörténeti kiállítóhely létrehozását több mint két évtizedes gyűjtőmunka előzte meg, amely az általános iskola tanulóival, a "Honismereti szakkör" keretében indult el. Később bekapcsolódott a felnőtt lakosság is, szülők, nagyszülők és az egész falu. A Falumúzeum létestésének feltételeit, az épület átadását az Önkormányzat Képviselő-testülete biztosította, a civil összefogás ékes példájaként 1998. március 15-én került megnyitásra.

Kossuth Falumúzeum :: 1 Kossuth Falumúzeum :: 2 Kossuth Falumúzeum :: 3

 

 

 

 

 

 

További képek megtekinthetők itt a Képgalériában

 

A kiállítóhelyen megismerhetjük Kóka község múltját, szokásait, eszközeit, népviseletét és életmódját, továbbá kultúráját tükröző, hagyományőrző munkáját.

A tisztaszobában található az ún. Gobelin sarok. Községünkben a gobelinvarrás 1928-ban kezdődött. Évtizedeken keresztül a lányok és az asszonyok munkájukkal kiemelkedő sikereket értek el. Kóka után bekapcsolódtak Dány és Tóalmás lányai-asszonyai is a gobelinvarrásba. Kóka volt a központi hely, később háziipari szövetkezetté alakult.

Szintén a tisztaszobában található az ún. Kossuth sarok is: az itt elhelyezett tárgyak Kossuth-tal kapcsolatos emlékeket őriznek: pl. "Kossuth korsót", könyveket, képeket, pénzeket stb.

A konyha berendezései között találunk konyhaszekrényt, telázsit, tulipános ládát, tűzhely kanapét, valamint vizespadot is.

A hátsó szobában ágy, székek, asztal, lóca és szövőszék látható. Megtekinthetjük gróf Károlyi Geraldine bőrhuzatos faragott székét és az Ipartestület elnöki székét, melyen az alábbi felirat olvasható: "Szeretett Elnökurunknak". A falakat képek díszítik: Rákóczi képek, szentképek, tűzoltó testületi képek, ipartestületi, katonai, szövetkezeti képek és a grófnő képe.

A folyosót az Árpád házi királyok képsorozata, községünk életéről készült képek, a Községháza alapító levelei, az Iparos Testület hímzett zászlója, valamint Kóka és határának élővilága teszi még érdekesebbé.

Nyitva tartás:

Hétfő és szerda 14-18 óráig. Szombat 9-13 óráig. Előzetes bejelentkezés alapján más időpontban is fogadjuk az érdeklődőket.

Elérhetőség:

Tárlatvezető: Tóthné Balázs Edit

2243 Kóka, Kossuth Lajos u. 55.

Tel:0630/521-7571

Email: info@kokamuvhaz .hu